Rockefeller Center

Top of the Rock och Julfirande

Rockefeller Center med utsiktsplatsen Top of the Rock

Julgran, Isrink och Top of the Rock Observationsdäck
Rockefeller Center eller "30 Rock" som platsen också kallas - är en plats för ca 21 kommersiella byggnader mellan 48th och 51st Street. Platsen ligger i "Midtown Manhattan" och sträcker sig mellan fifth Avenue och sixth Avenue.

Vad är Rockefeller känt för? Vi skulle nog säga att området är mest känd för den stora julgranen som ställs här varje år vid 30 Rockefeller Plaza. Ingen har väl missat isrinken precis nedanför julgranen. Och även den fantastiska utsiktplatsen "Top of the Rock" uppe på taket på skyskapan 30 Rock. Du kommer 260 meter upp. Från Rockefeller center sänds även TV-sändningar. NBC spelar in sina program vid platsen och Todays Show sänder från ett skyltfönster vid torget.

5% RABATT på biljetter i New York!

Via vår samarbete med Tiqets får I Love New Yorks läsare 5% rabatt på biljetter i New York med vår rabattkod.

Använd rabattkod: LARSST5

Gör så här: När du kommer till sidan "Boknings detaljer" gå längst ner på sidan och fyll i rabattkoden vid "Har du en rabattkod? Lägg till..." Klicka på knappen intill och rabatten räknas av ditt köp. Rabattkoden gäller endast hos Tiqets. Rabattkoden gäller ej för sk. kombobiljetter som redan är rabatterade men gäller på lösa redan rabatterade biljetter.

Boka Top of the Rock

Top of the Rock observationsdäck

Utsiktsplats
Åk upp till 70:e våningen på 30 Rockefeller Center och beskåda utsikten. Där har du Top of the Rock - en utsiktsplats. Utsikten är unik och fantastisk. Du har en klar utsikt åt alla väderstreck då du erbjuds en 360-graders vy. Du ser bland annat Empire State Building, Central Park och Chrysler Building. Ni får utsikt från två våningar inomhus såväl som utomhus. Varför inte åka upp för att se en vacker solnedgång över New York.

Observationsdäcket: öppet året om fram till midnatt. Ingång: 50th street between 5th and 6th Aves

5% RABATT MED RABATTKOD LARSST5

Rockefeller Center i New York

Rockefeller center skapades av John D Rockefeller Jr. Den kända skyskrapan 30 Rockefeller Plaza stod färdig 1933. Samma år öppnade utsiktplatsen Top of the Rock på skyskrapans tak och blev snabbt en succé.

Historia
Rockefeller Center har fått sitt namn från John D Rockefeller Jr som hyrde området från Columbia Universitet 1928. Sedan utvecklade han området mellan 1929 - 1940. I hans planer ingick bla att från början att bygga ett stort Operahus men det resulterade istället i Radio City Music Hall (världens största inomhusteater).

Stor julgran och isrink
Idag är området känt för sin Art Deco-byggnad (30 Rockefeller Plaza) med alla nationers flaggor som är placerade i en lång rad utanför byggnaden. Nedanför står den kända statyn gyllene "Prometheus" av Paul Manship. Han tittar ut över rinken, som på sommartid används för rullskridskor och vintertid för skridskor. Vid juletid (dec-jan) placeras här New Yorks största gran fylld med över 30,000 lampor.

Området är även känt för att vara en stor plats där många människor passerar under dagen och här finns även ett av de största områdena för shopping. Själva centrum i Rockefeller Center är just byggnaden 30 Rockefeller Plaza, 66 våningar högt + 4 våningar till. Skyskrapan är högkvarter för NBC. På 65 våningen finner ni en restaurang, den legendariska Rainbow Room (tyvärr stängd för allmänheten). På vån 67-70 våningen har ni "Top of the Rocks observationsdäck" där våning 70 är utomhus.

Rockefeller Center New York

Mer om den gigantiska julgranen
Inför varje jul söker Rockefeller Centers ledningen efter den perfekta granen. De får varje år fullt med brev och bilder insända till sig på stora granar, av människor som vill att de skall välja just deras gran. Ledningen åker personligen runt i USA för att titta ut den gran som skall representera julen. Den är inte lätt att hitta - det finns bara en på miljonen som håller måttet.

Den gran de helst vill ha är en sk. Norway Spruce (norsk gran) då dessa växer sig stora och fina. De kan bli upp till 110 år gamla. Dessa finns planterade över USA och växer sig finast ensam (ej i skog). Minimimåtten för granen är 20 meter hög och minst 10 meter vid. Den ultimata höjden är 30 meter. Och den skall vara så tät att inget ljus lyser igenom.

Historia
När granen är bestämd transporteras den in till Rockefeller Center mitt i natten med poliseskort för att ej störa trafiken. Vägen in planeras grundligt tillsammans med New Yorks polis. När granen är pyntad med alla sina ljus blir det sedan en spektakulär invigning när julgranen tänds upp och julen kommer till New York.

Den högsta granen någonsin är den gran som stod här 1948 och var en Norway Spruce från Killingworth på ca. 33 meter. 1966 hittades ingen gran i USA, men man fann en i Ottawa Canada. Den första gången granen tändes i TV var 1951. Sedan 1971 återanvänds granen efter jul, bla. doneras en del till Scouterna som använder den som täckmaterial till deras camps. 1939 började traditionen med julsång vid granen. 1941 tändes aldrig granens lampor pga. attacken mot Pearl Harbour (II världskriget).

Den gyllene Prometheus
Ni har säkert sett den gyllende statyn som står framför fontänen på Lower Plaza. Det är Prometheus av Paul Manship. Den visar den grekiska legenden om Prometheus som hämtar elden till mänskligheten genom att ta elden från solguden.

Vintertid

Rockefeller Center Julgranen Isrinken vid Rockefeller Center
Isrinken vid Rockefeller Center öppnades för första gången på juldagen 1936. Rinken besöks av ca en kvarts miljon personer varje år. Skridskorinken är ungefär 37 meter lång och 18 meter bred och man kan åka upp till 150 personer vid samma tillfälle. Du betalar för hyra av skridskor och för att åka. Se hemsida för prisuppgifter.

ROCKEFELLER CENTER
Adress: 5 Avenue between 49th and 50th Street, New York

Köp Go City New York Explorer Pass

GO CITY NEW YORK EXPLORER PASS

Spara upp till 40% på entrépriser!

Det bästa rabattkortet för dig som vill uppleva flera av New Yorks kända sevärdheter. Du betalar ett fast pris för kortet som då gäller för ett visst antal sevärdheter. Välj mellan 2, 3, 4, 5, 6, 7 eller 10 sevärdheter. Alla entrépriser är inkluderat i priset för de antal sevärdheter du köpt.

Mer info om Go City New York Explorer Pass

Fria inträden och sightseeing:

Empire State Building

One World Observatory

Frihetsgudinnan

The Edge

Top of the Rock

Båt- och Bussturer m.m

NBC Tours New York

TV- och filmplatser Tour/ officiella NBC Studios Tour & The Today Show

Se några av de bästa TV- och filmplatserna i NYC

NBC Studios | vissa turer kan bokas
Gör ett besök i NBC lokaler och filma din egen film. Här hittar du inspelningsstudios för program som SNL (Saturday Night Live), Late Night, Tonight Show, 30 ROCK, MSNBC Live och mfl. Rundturer i NBC TV-studios har pågått sedan 30-talet och är en stor turistattraktion i New York. För tillfället är flera av turerna inställda. Vi avvaktar och ser när de öppnar igen. Följ tiderna för bokning här.

The Today Show | var med på Today Broadcast Live
Todays Show sänder från 30 Rock Plaza. "Today Shows Studio" ligger på bottenvåningen i hörnet av 49th och Rockefeller Center med utsikt över Rockefeller plaza. Vill du vara med på bild i TODAY broadcast LIVE ta dig till Rockefeller Plaza mellan 49th och 50th Streets och parkera dig utanför studion.

Boka hotell i New York

Sök hotell i kartan nedan: Välj datum och antal personer. Klicka ej på sökknappen - priser uppdateras automatiskt i kartan när du valt datum. Hotell presenteras i samarbete med Booking.com

Karta - Rockefeller Center
Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top