Frihetsgudinnan

Världens mest kända staty!

Frihetsgudinnan står på Liberty Island i New Yorks hamn.

Frihetsgudinnan är världens mest kända staty. Från Battery Park i New York tar du färjan ut till Frihetsgudinnan på Liberty Island. Det är häftigt att se Frihetsgudinnan närma sig när du är ombord på båten. När du kommit fram förstår du hur stor hon faktiskt är.

Frihetsgudinnans officiella namn är "The Statue of Liberty Enlightening the World". Sedan 1886 har hon välkomnat de som anlänt med båt till New York. Som turist kan man ta färja ut till Frihetsgudinnan och gå runt på ön och beundra denna gigantiska staty. Och här ifrån har man en vacker vy in mot Manhattan skyline. Vi säger bara glöm inte kameran! På samma båtbiljett kan man även hoppa av på Ellis Island. Ett fantastisk intressant museum över alla de immigranter som kom till New York. Många svenska emigranter kom till New York via Ellis Island.

Tips! Att boka sin biljett till Frihetsgudinnan i förväg sparar dig mycket tid då den allmänna biljettkön på plats i Battery Park kan ha väntetider på runt 1-2 timmar. Alla måste gå igenom en säkerhetskontroll innan man får gå på båten. I båtbiljetten ingår även ett stopp på Ellis Island. Ni väljer själva om ni går av även där. Vi rekommenderar verkligen det. Biljetter presenteras i samarbete med GetYourGuide och Tiqets.

5% RABATT på biljetter i New York!

Via vår samarbete med Tiqets får I Love New Yorks läsare 5% rabatt på biljetter i New York med vår rabattkod.

Använd rabattkod: LARSST5

Gör så här: När du kommer till sidan "Boknings detaljer" gå längst ner på sidan och fyll i rabattkoden vid "Har du en rabattkod? Lägg till..." Klicka på knappen intill och rabatten räknas av ditt köp. Rabattkoden gäller endast hos Tiqets. Rabattkoden gäller ej för sk. kombobiljetter som redan är rabatterade men gäller på lösa redan rabatterade biljetter.

Boka färja till Frihetsgudinnan

Biljetter till Frihetsgudinnan och Ellis Island

6 timmar
Med denna biljett åker du på egen hand ut till Frihetsgudinnan och den fd. immigrantstationen Ellis Island. Gå runt på Liberty Island och beskåda Frihetsgudinnan i alla olika vinklar och få en fantastisk vy in mot Manhattan. Tur man har digitalkamera för många foton kommer det bli.

I biljetten ingår även ett stopp på Ellis Island. Om du inte varit där tidigare vill vi verklingen tipsa om denna ö. Det är helt fantastiskt att gå runt i detta intressanta museum som är ett minne över alla de immigranter som ankom till New York via ön under 1800-talet och tidigt 1900-tal.

5% RABATT MED RABATTKOD
Kombibiljett Frihetsgudinnan och One World Observatory

Biljett till Frihetsgudinnan + One World Observatory

Heldag
I denna kombibiljett ingår det besök på två av New Yorks mest populära sevärdheter, Frihetsgudinnan och One World Observatory. Du får lära dig om Frihetsgudinnan av guiden som berättar allt. Efter besöket på Liberty Island går båten vidare till Ellis Island. Vi rekommenderar att ni även går av där för att besöka immigrantmuseet som också ingår i biljetten.

Efter ert besök på Frihetsgudinnan tar ni er till World Trade Center-området och ett besök i One World Observatory. Efter att ni sett er omkring får ni gå in i observatoriet och stanna där hur länge ni vill tills de stänger. Utsiktplatsen finns på våning 100. Ni går runt på egen hand.

5% RABATT MED RABATTKOD

Frihetsgudinnan i New York

Om man säger New York är nog Frihetsgudinnan det första man tänker på. Och den är verkligen värd ett besök.

Frihetsgudinnan invigs 1886
I maj 1876 började byggnationen av "Liberty Enlightening the World" i företaget Gaget, Gauthier & Co´s lokaler i Paris (Frankrike). Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA:s folk från det franska folket som en symbol för de båda folkens vänskap till varandra under amerikanska revolutionen. Fransmännen betalade för statyn och USA betalade för piedestalen och grunden.

Skulptören själv närvarande vid avtäckningen
Med vid avtäckningen var bl a President Grover Cleveland (president mellan 1885 - 1889 och 1893 - 1897), senator William M. Evarts och såklart skulptören från Frankrike, Frédéric Bartholdi.

Det var Mr Bartholdi som drog i snöret och faktiskt lite för tidigt under senatorns tal. Senatorn tog en andetag för att sedan fortsätta sitt tal men då hade redan Mr Bartholdi dragit i snöret och då var det för sent att fortsätta sitt tal...

Frihetsgudinnan New York

Frihetsgudinnan är ca 93 meter hög
Statyn är 46 meter och är placerad på en 47 meter hög sockel av huggen sten. Från marken till facklan blir den mer än 93 meter. Statyn föreställer en kvinna, med en strålande krona, iklädd dräkt och slaveriets kedjor under fötterna. I högra handen håller hon en fackla rest mot skyn och i vänster hand en tavla med inskriften "July" (4 July 1776 då USA grundades - kolonierna i Amerika deklarerade sin frihet från Storbritannien). Om kronan är öppen för besök kan ni gå de 168 stegen på en spiraltrappa upp till toppen.

Symbolen för frihet
Frihetsgudinnan har välkomnat immigranter och besökare i över ett sekel och är en symbol i världen för frihet och hopp.

Längst ned på basen finner ni texten "Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free, The wretched refuse of your teeming shore. Send these, the homeless, tempest-tossed to me, I lift my lamp beside the golden door!" Denna text kompletterades under 1903.

Kuriosa

Frederic Auguste Bartholdi Frederic Auguste Bartholdi
Frederic-Auguste Bartholdi var en fransk skulptör som fick i uppdrag att forma en skulptur 1876. Han åkte personligen till New York för att hitta platsen för sin staty 1871. Han valde ön Bedloe som ligger framför Manhattan. När han började med statyn i Frankrike gick rykten om att ansikten på modellen var likt Bartholdi´s mamma och kroppen hans älskarinna.

Vid denna tiden var det modernt med statyer som liknade de från den grekiska och romerska tiden. Statyn blev skapt med tankarna på gudinnan "Libertas". Storleken på statyn fick Bartholdi ändra från stor till kolossal efter en resa till Egypten. Detta efter att ha beskådat deras statyer och byggnader, bla Sphinxen och pyramiderna.

Bartholdi behövde assistans från en ingenjör för att kunna skapa denna gigantiska skulptur. Alexandre-Gustave Eiffel (designer av Eiffeltornet i Paris) fick i uppdrag att konstruera skelettet som är gjord av järn. Hela skulpturen skulle sedan täckas av koppar och statyn skulle stå rakt upp.

Foto: Frederic Auguste Bartholdi / Wikipedia

FRIHETSGUDINNAN
Adress: Liberty Island, New York

Köp Go City New York Explorer Pass

GO CITY NEW YORK EXPLORER PASS

Spara upp till 40% på entrépriser!

Det bästa rabattkortet för dig som vill uppleva flera av New Yorks kända sevärdheter. Du betalar ett fast pris för kortet som då gäller för ett visst antal sevärdheter. Välj mellan 2, 3, 4, 5, 6, 7 eller 10 sevärdheter. Alla entrépriser är inkluderat i priset för de antal sevärdheter du köpt.

Mer info om Go City New York Explorer Pass

Fria inträden och sightseeing:

Empire State Building

One World Observatory

Frihetsgudinnan

The Edge

Top of the Rock

Båt- och Bussturer m.m

Fler biljetter till Frihetsgudinnan

Flyg helikopter över Frihetsgudinnan

Flyg helikopter över New York

från 15 min
Få en fantastisk upplevelse och en otrolig vy över Frihetsgudinnan och New York. Du får se USA:s mest berömda landmärke - Frihetsgudinnan! Flygningen tar dig till Empire State Building, Chrysler Building, Woolworth och Met Life (Pan Am) Buildings, Ellis Island och New York Harbor, George Washington Bridge och Central Park.

Avgår från: Downtown Manhattan Heliport, som ligger vid Pier 6 på East River.

Guidad tur till Frihetsgudinnan

Guidad tur till Frihetsgudinnan

5 tim
Förköp din biljett ut till Frihetsgudinnan och Ellis Island. Ni möter guiden på bestämd mötesplats. Ni går ombord färjan med sk. priority-boarding och slipper de långa köerna (alla måste gå igenom säkerhetskontroller).

I biljetten ingår även entré till Frihetsgudinnans museum. Efter Frihetsgudinnan åker färjan vidare till Ellis Island där ni kan stanna så länge ni vill. Guiden berättar både om Frihetsgudinnan och historien bakom Ellis Island (Emigrantmuseum).

5% RABATT MED RABATTKOD

HOTELL I NEW YORK!

Det finns så många hotell i New York att välja bland. Allt från enkla vandrarhem till världens lyxhotell och allt där emellan. Det som styr valet av hotell kan vara många. Kanske har du läst om ett hotell och tänkt att där skall vi bo när vi reser till New York eller kanske är det en viss stadsdel i New York du vill bo i. Det är bara att söka sig fram till det som passar er bäst.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i New York. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i New York:

Hotell nära Times Square

Hotell nära Broadway

Hotell nära Empire State Building

Hotell nära Madison Square Garden

Hotell nära Central Park

Hotell i Downtown Manhattan

Karta - Frihetsgudinnan
Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top