Jul i New York 2021

I´m dreaming of a white Christmas

Här hittar du julaktiviteter i New York!

New York är redan fantastiskt och julen gör det ännu mer magiskt och härligt. Julgranar, julprydnader, körer, jultomtar, blinkande ljus, godisstånd, rostade kastanjer, skridskoåkning. Den välkända julmusiken i var enda varuhus och lite överallt i stan, "I´m dreaming of a white Christmas", "Jinge Bells" etc. New York är redan spektakulärt men under juletid blir staden ännu mer mysig, glittrig, fantastisk, vacker och fräck! Julen är den årstid då staden erbjuder mer utöver det vanliga, mer shopping, mer aktiviteter, mer shower och ja helt enkelt mer av allt. Det finns mycket att se och göra i New York under juletid! Varför inte åka skridskor i Central Park eller vid Rockefeller Center, åka droska, fönstershoppa är ett måste. Kanske vid Macys, Lord & Taylor, Bloomingdales eller Saks.

Kanske titta på någon av de berömda julgranarna, den mest berömda är den vid Rockefeller Center, med det finns även stora julgranar vid City Hall och Lincoln Center m.m. Varför inte gå på den berömda julshowen på Radio City Music Hall - "The Rockettes". Besöka en kyrka och lyssna på julmusik och gospel eller kanske hälsa på i "The Scandinavia House" som också erbjuder en del aktiviteter vid jul. Tänker ni gå ut och äta - sikta in er på julafton istället för juldagen. På juldagen firar många new yorkbor julen med att äta ute på restaurang. Boka gärna er julaktivitet i förväg.

Nedan hittar ni ett urval av julmys i New York. Alla datum för 2021 uppdateras efter hand. I år får vi hoppas på en annan jul än förra årets corona jul. Vi väntar med spänning på när vi från Europa kan resa in till USA. Det har ryktats om november 2021.

Sidan innehåller affiliatelänkar från olika samarbetspartners.
Macys Thanksgiviing Day Parade New York

Macy´s Thanksgiving Day Parade

95nd Celebration - 25 nov 2021

Manhattan | Torsdagen den 25 nov kl 09.00 - 12:00, 2021
Startskottet - När börjar julen egentligen? Många säger att själva startskottet är "Macy's Thanksgiving Day Parade", fjärde torsdagen i november varje år. Paraden startar på 77st Street och Central Park West, fortsätter ner till Columbus Circle längst Central Park West, sedan en bit längst Central Park South och sedan nerför 6th Avenue och passerar över 42nd street och vidare ner till 34th street och därifrån västerut to Herald Square fram till Macy´s (151 West 34th Street). Den bästa platsen för att få bra vy - är området mellan 61st and 72nd Streets på Central Park West. Paraden slutar vid Macy's Herald Square. Det är en enorm parad denna Thanksgiving Day.

I år har vi kommit till det 95:e året för paraden. Paraden har existerat sedan 1924. Under II Världskriget mellan åren 1942-1944 hade man ingen parad. Både helium och gummit behövdes till annat vid denna tiden. Du kommer att få se enorma ballonger, marcherande band som spelar musik, hundratals clowner m.m. På gatorna kommer flera miljoner människor att samlas för att se den berömda paraden. Var på plats tidigt... för det kommer bli trångt :-).

Kuriosa: Paraden startades av andra generationens immigranter. De ville hylla Thanksgiving och sitt nya hemland, Amerika. De ville fira det på liknade sätt som de brukade fira sina festivaler i Europa. Foto: Viator

Mer om Macy´s Thanksgiving Day Parade

Christmas Tree Rockefeller Center New York

Julgranen på Rockefeller Center

Julgranen tänds oftast i början av december

Rockefeller Center | Avvakta tider för 2021 (Granen tändes onsdagen den 2 dec 2020 och stod tänd fram t o m 2 jan 2021).
Varje år ger sig chefen för Rockefeller Center ut på vägarna för att leta upp årets gran. Under vintern åker han flygplan över hela landet. Julgranen är oftast en Norsk Gran och den finns planterad i bl a USA och även i Kanada. Det är en gran som blir väldigt hög. Efter det att granen är fälld anländer den till New York city på natten med poliseskort. Under kvällen för ljuscermonin uppträder oftast också stora kända artister. Ceremonin TV-sänds också med miljoner tittare.

Kuriosa: Den första granen kunde beskådas 1931. 1933 startade cermonin med att tända granen. 1939 började man traditionen med julsånger vid granen. Granen tändes i TV för första gången 1951.

Adress: 30 Rockefeller Plaza (West 48th & West 51st Streets and 5th and 6th Avenues) Foto: Rockefeller Center.com

Mer om julgranen på Rockefeller Center

The Christmas Show The Rockettes New York

The Christmas Spectacular

Med the Rockettes - startar 5 nov 2021

Radio City Music Hall | 5 nov, 2021 - 2 jan, 2022
Missa inte den fantastiska julshowen med The Rockettes. Har man inte sett dom är det nästan ett måste om man besöker New York under julen. En riktigt amerikansk jul som du sett på TV fast nu är det live-show. Denna dansgrupp med idag 36 tjejer, dansar i olika formationer och deras rörelser sker exakt samtidigt, de ser endast ut som en enda rörelse! Rockettes har funnits sedan 1925 när den första gruppen uppträdde i St. Louis. 1932 uppträdde de när Radio City Music Hall premiäröppnades.

Ice rink at Rockefeller Center New York

Isrinken vid Rockefeller Center

Åk skridskor vid den stora julgranen på Rockefeller Center

Rockefeller Center | avvakta tider för 2021 (brukar öppna i mitten av oktober fram till april året efter) .
Isrinken vid Rockefeller Center öppnades för första gången på juldagen 1936. Rinken besöks av ca en kvarts miljon personer varje år. Skridskorinken är ungefär 37 meter lång och 18 meter bred och man kan åka upp till 150 personer vid samma tillfälle. Du betalar för hyra av skridskor och för att åka.

Adress: 5 Avenue between 49th and 50th Street. Foto: therinkatrockcenter.com

Mer om julgranen på Rockefeller Center

Bryant Park skridskor New York

Åka skridskor på dammen i Bryant Park

Öppnar i slutet av oktober

Bryant Park | avvakta tider för 2021
Ta med dig dina vänner och åk lite skridskor i Bryant Park (Winter Village). Det är en mysig plats på vintern. Detta är New Yorks enda gratisanläggning där du kan åka skridskor. Har du inga skridskor kan du hyra. 14 & 15 dec kan ni fotas tillsammans med tomten. Runt omkring i Bryant Parks alléer finns det såkallade "Holiday Shops" små kiosker där ni kan handla julklappar.

Adress: mellan 40th and 42nd Streets och 5th and 6th Avenues. Det är en kort promenad från Grand Central Station och Times Square. Foto: bryantpark.org

Mer om Bryant Park

Macy Santaland New York

Santaland i Macy´s Varuhus

Öppnar dagen efter Thanksgiving (förra året var det virtuellt, vad blir det i år 2021)
På våning 8 på Macy´s Herald Square, finner ni Macy´s Santaland. Det är en magisk värld för barnen. Varje år tar jultomten här emot önskningar från alla barn. Här kan ni även se deras berömda rörliga leksaker och självklart träffa tomten! Över 300.000 personer besöker Santaland varje år. Tomten anländer till Macy´s under Thanksgiving Parade och stannar till julafton. Missa inte att gå till Macy´s och titta på deras julskyltning som öppnas upp under Thanksgivingveckan. Varje år har de olika tema för sin utställning. Gå runt och mys och titta på de vackra fönstren medans ni lyssnar på julmusiken.

Adress: 34th Street. Broadway & 7th Avenue, Herald Square

Mer om Macy´s

Saks ljusshow i New York

Saks Varuhus Ljusshow/Saks Lights Up Fifth Avenue

Trevlig show med musik på varuhuset Saks fasad

Varuhuset Saks | slutet dec 2021 - 3 jan 2022
En sprakande show visas på utsidan på väggen på Saks varuhus. Tyvärr vet vi inte exakta tider men om ni ändå besöker julgranen vid Rockefeller Center missa då inte att gå förbi Saks. Det ligger precis brevid, ni kan inte missa det. Vänta en stund och se vad som händer. Ni hör tydligt när det börjar.

Adress: 611 5th Avenue (intill Rockefeller Center)

Mer om Saks varuhus

Ginger Bread Lane New York

GingerBread Lane 2021

En pepparkaksby

Long Island Children's Museum| 27 nov 2020 - 3 jan 2021 (avvakta tider för 2021)
Besökare kan beundra hemlagade pepparkakshus gjorda helt av ätliga pepparkakor, kunglig glasyr och godis. Husen är ritade, bakade, byggda och dekorerade av en kock. Förra året 2020 under corona bakades det pepparkakor för fullt och husen ställdes sedan ut på Barn Museet i Long Island. (Long Island Children's Museum). Detsamma planeras detta året. Foto: NYSCI

Adress: 11 Davis Ave. Garden City, Long Island, New York

Mer om Gingerbread Lane på NYSCI

Köp biljetter till Harry Potter and the Cursed Child

Harry Potter and the Cursed Child

12 nov 2021 - 1 maj 2022

Boka Disney on Ice i New York

Disney on Ice

10 nov 2021 - 14 nov 2021

Köp biljetter till A Christmas Carol in New York

A Christmas Carol

13 nov 2021 - 24 dec 2021

Wollman Rink i Central Park

Åk skridskor i Central Park

På kända Wollman Rink

Wollman Rink | avvakta tider för 2021
Hur coolt som helst att åka skridskor på den stora isbanan Trump Wollman Rink i Central Park. Känd från många biofilmer. Hoppas rinken öppnar upp under 2021.

Adress: 830 5th Avenue, Central Park

Mer om the Wollman Rink

Time Warner Center julbelysning

Holiday Under the Stars

Juldekorationer i The Shops at Columbus Circle

Columbus Circle | Mitten nov - början jan
Fantastiskt fina juldekorationer som hänger i taket i the Great Room inne i The Shops at Columbus Circle. Dekorationerna är stora och upplysta i vackra färger och koregraferade till julmusik.

Adress: 10 Columbus Circle at 59th Street

Mer om Holiday Under the Stars

Winters Eve Lincoln Center

Winters Eve

Julfestival vid Lincoln Square

Lincoln Square | 29 nov 2021
Winter's Eve på Lincoln Square är gratis underhållning för familjen. Det blir matprovningar utomhus, livemusik, varma drycker kan köpas och mycket mer. Missa inte den årliga julgranständningsceremonin i Dantes Park. Foto: https://www.winterseve.nyc

Adress: i utvalda inomhusplatser och längs trottoarerna på Lincoln Square, porten till Upper West Side, från The Shops at Columbus Circle till 70th Street - i och runt Broadway.

Mer om Winters Eve

The Origami Holiday Tree

The Origami Holiday Tree

Den årliga julgranen

American Museum of Natural History | avvakta tider för 2021 (25 nov- jan 2021)
En tradition på American Museum of Natural History är den årliga julgranen fylld med vikta papersfigurer den sk. Origami Holiday Tree. Ett arbete som påbörjas redan i juli månad varje år.

Adress: Central Park West at 79th Street

Mer om the Origami Holiday Tree

Boka biljetter till Gospel i Harlem

Harlem Gospel Holiday Celebration

Upplev gospel i New York

Harlem | 24 dec - 25 dec 2021
Om du aldrig har varit på en autentisk gospelkonsert, missa inte denna spelning. Tillbringa en minnesvärd julafton eller på juldagen med en 1-timmes morgonkonsert i Harlem. Du kommer att uppleva helt fantastisk och upplyftande gospelsång. Konserten spelas i Mt. Olivet Baptist Church.

Boka Julkryssning i New Yorks hamn

Julkryssning

Sightseeing Holiday Cruise med dryck

New York City | 29 nov - 16 dec 2021
Kryssa och segla förbi kända sevärdheter på Lower Manhattan som Frihetsgudinnan, Ellis Island, Battery Park, South Street Seaport etc. Koppla av på båten med musik. Ni bjuds på ett glas champagne, vin eller öl som ingår i priset. Ni kan också köpa cocktails ombord.

Boka The Play That Goes Wrong

The Play That Goes Wrong

16 okt 2021 - 31 mars 2022

Aladdin boka biljetter

Aladdin

29 sept 2021 - 1 april 2022

Boka Moulin Rouge i New York

Moulin Rouge The Musical

1 okt 2021 - 1 april 2022

Svenska Kyrkan i New York

Jul hos Svenska Kyrkan

Blandade event

Svenska Kyrkan | avvakta tider 2021 (30 nov - 20 dec 2019)
Ni kan besöka Svenska Kyrkan i New York och gå på både julmarknad och det blir tyvärr inget Luciafirande i år 2021. Julmarknaden som brukar vara mellan 22-24 dec kommer att spridas ut på fler dagar för att undvika trängsel i år 2021.

Julmarknad 22-24 nov, 2019 (kommer bli spridda dgr under 2021, inget luciafirande i år)

Mer om Jul hos Svenska Kyrkan

Köp biljett till busstur i New York under julen

Bussrundtur med Julljus och filmplatser

Busstur i julens New York

New York | 24 nov 2021 - 1 jan, 2022
Ta en busstur i Manhattans gnistrande julljus. Ni åker förbi den berömda julgranen vid Rockefeller Center, där Macaulay Culkin återförenades med sin mamma i "Ensam Hemma 2". Bussen passerar skyltfönstren på Bloomingdale's, Lord and Taylor och samma Macy's som var med i "Det hände i New York. Bussen tar också en tur i Central Park.

Jultur i Dyker Heights New York

Julljusdekorationer i Dyker Heights

Jultur i Brooklyn

Brooklyn Heights | 27 nov 2021 - 12 jan 2022
Missa inte en av New Yorks kändaste kvarter i Brooklyn, Dyker Heights. Varje år tävlar de boende om att ha de bästa, största juldekorationer. Ni kommer att se leksaker, uppblåsbara tomtar, ljusljus, renar - helt otroligt. Vissa betalar speciella firmor för att dekorera sina hus för mycket pengar. Eventet började i mitten på 1980-talet. Allt börjar runt Thanksgiving.

Black Friday New York

Julen är också shoppingens tid!

Black Friday - Fredagen den 29 nov 2021
Dagen efter Thanksgiving kallas "Black Friday", denna dag är historiskt sett en av de största shoppingdagarna på året. Många anser att detta är den officiella starten. De flesta butiker och affärer börjar denna dag med många specialerbjudanden och reor. Den största rean är såklart efter julafton, precis som i Sverige. 50%-70% rea är inte ovanligt. Så passa på att shoppa loss om du besöker New York under Black Friday. Ett tips är att ta med en extra väska (tom) som du fyller med prisvärda fynd.

Boka julbaletten The Nutckracker

The Nutcracker

Julbalett i New York

David H. Koch Theater i Lincoln Center | 26 nov 2021 - 2 jan 2022
En av världens mest kända baletter är Nötknäpparen. Se den under ditt julbesök i New York.

Boka julmarknadstur i New York

Holiday Lights and Markets Walking Tour

Jultur i New York

Columbus Circle | 3 - 24 dec 2021
Besök fyra av New Yorks mest attraktiva traditionella julmarknader. Köp handgjorda varor, lokal konst, kläder, julsaker m.m. Mys med lite juldryck och se de fina julljusen och fönsterdekorationerna längs vägen.

Julmarknad i New York - Holiday Fair

I New York kallas det Holiday Fair. Besök gärna en julmarknad under ert besök i New York. Handla med er en julklapp hem till familjen.

Chelsea Market: (avvakta tider för 2021)
Kom till Chelsea Market under julen och möt konstnärer, artister och vintage samlare i Meatpacking District. Här kan du shoppa smycken, designartiklar, vintage kläder, konst och mycket mycket annat. Bara njut!.
Lördagar kl 10-16 och söndagar kl 11-16
Adress: 75 9th Avenue (Between 15th and 16 Streets)

The Holiday Shops at Bryant Park (Winter Village): avvakta tider för 2021 (31 okt - 5 jan 2020)
Här kan ni handla i de trevliga kioskerna i Bryant Park. Här finns något för alla - barn, vuxna och även husdjur. Finns även många som säljer ekologiska produkter som underkläder, hudprodukter, kläder m.m. Finns en karusell för barnen. Isrinken är också öppen.
Adress: Bryant Park, 40th to 42nd Street between 5th and 6th Avenue

Union Square Holiday Market: avvakta tider för 2021 (21 nov - 24 dec 2019)
Här kan ni handla från över 100 olika köpmän. Här hittar du lädersaker, husgeråd, glas, väskor, handgjorda smycken, mössor, handskar och mycket mer. Ta dig en varm cappuccino och köp lite tysk godis kanske.
Adress: Union Square at 14th Street

Adress: Brooklyn Expo Center 72 Noble Street Greenpoint, Brooklyn.

Astoria Market (Queens) : avvakta tider för 2021
Kom till Astoria Market där flertalet hantverkare fyller marknaden med handgjorda saker. Här kan ni handla vintage varor m.m. Marknaden håller till i Bohemian Hall & Beer Garden i Stora Salen. .
Adress: 29-19 24th Avenue Astoria, mellan 29th and 31st Streets,( Queens)

Columbus Circle Holiday Market: (27 nov 2021 - 24 dec 2021)
Kom hit och handla handgjorda saker, smaka på fransk tryffel, köp julklappar till barnen. Njut av en varm måltid och bara mys. Columbus Circle Holiday Marknaden är internationellt känd som en av de mest eleganta och vackra platser för semester shopping. Marknaden ligger vid ingången till Central Park, på 59th Street och Central Park West. Här kan du köpa konst, smycken från lokala designers.
Adress: West 59th St. and Central Park West

Grand Central Terminal Holiday Market: avvakta tider för 2021 (18 nov - 24 dec 2019 )
Mys inomhus och gå till den underbara julmarknaden inne i Grand Central Terminal. Här kan du handla mysiga saker som hör julen till och självklart en massa annat.
Adress: 42nd St and Park Aveny.

Köp biljett till Holiday Lights Tour i New York

Big Bus Classic Tour 1 Day PLUS 1 Attraction

Christmas cosy in New York

New York | Oct 1 2021 - Feb 28 2022
Följ med på en tur på Hop on/Hop off bussen genom stan. Ni åker både Uptown, Midtown och en bit Downtown. Inte fel att se en hel del av Manhattan via en buss. Därefter ver ni vart ni själva skall ta er tillbaka till !

Kryssning i New York

Kryssning

Se New York från vattnet

Hudson River | nov 2021 - jan 2022
Gå ombord på en båttur vid Kajplats 3. Här startar er 60 minuters tur ombord. Ni passerar självklart Frihetsgudinnan och ser New York skyline.

Boka brunch i New York

Brunchkryssning i New York

Brunch, lunch eller middag inkl. båttur

Chelsea Piers, nr 62 | till 30 dec 2022 (endast specifika dagar!)
Boka en tur på 2 eller 3 timmar ombord på en båt och avnjut en härlig brunch, lunch eller middag. Till brunch bagels, frukt, frukostbakelser, äggröra, lax, kyckling och mycket annat gott.

Boka en hästdroska i Central Park under julen

Central Park Horse Carry Ride

Åk droska i Central Park

Central Park | till 25 maj 2023
Åk med häst och vagn i Central Park. Det kommer bli ett minne för livet. Mys under julen och se alla fina ljus i Central Park.

Boka hotell i New York

Sök hotell i kartan nedan: Välj datum och antal personer. Klicka ej på sökknappen - priser uppdateras automatiskt i kartan när du valt datum. Hotell presenteras i samarbete med Booking.com

Booking.com
Populära julaktiviteter i New York
1 okt 2021 - 28 feb 2022
Central Park New York
Köp biljett
3 dec 2021- 24 dec 2021
Columbus Circle New York
Köp biljett
26 nov 2021 - 2 jan 2022
David H. Koch Theater i Lincoln Center New York
Köp biljett
27 nov 2021 - 12 jan 2022
Dyker Heights, Brooklyn New York
Köp biljett
5 nov 2021 - 2 jan 2022
Radio City Music Hall New York
Köp biljett
24 dec 2021 - 25 dec 2021
Mt. Olivet Baptist Church, Harlem New York
Köp biljett

Nyår i New York

New York är väldigt känt för sitt Nyårsfirande på Times Square. Festligheterna sänds i TV och om man skall vara på plats måste man bege sig till Times Square i god tid på Nyårsafton. Här hittar du information om Nyår i New York.

Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top