Chrysler Building

Världens högsta byggnad 1929

Den glimmande kontorsbyggnaden med 77 våningar

Chrysler Building
Chrysler Building är en av de mest välkända byggnader i världen. År 1929 blev byggnaden den högsta byggnaden i världen. Alltid lite coolt att ta bilder av byggnaden från 1920-talet även fast man i dagsläget inte kan besöka tornet som turist.

Men det dröjde inte länge innan en annan byggnad i New York tog över som världens största 1931, Empire State Buildning.

Chrysler Building i New York

Byggnaden är ett exempel på art deco-arkitektur från 20-talet. Chrysler Building är en av de mest välkända byggnader i världen. Höjd 1.046 feet, 77 våningar högt och i toppen den ovanliga spiran. Chrysler Building är byggd av välpolerad kromnickel som glimmar även fast det är molnigt över Manhattan. Byggnaden har dekorativa tuppar på 59 våningen och örnar på den 61.

Historia
När byggnaden konstruerades var det en kamp inom staden och världen om vilken byggnad som skulle bli den högsta stadsbyggnaden. Flera arkitekter kämpade om striden. När byggnaden var klar 1929, var fortfarande Manhattans bankbyggnad högre (med ca 60 feet). Men i Chrysler Building hade man undanhållit den berömda spiran, inom ca 90 minuter reste man spiran och i denna stund gick man även om Eiffeltornet i Paris och blev därmed, världens högsta byggnad. Chrysler Building invigs 27 maj 1930.

Detta gjorde arkitekten William Van Alen berömd i alla fall tills Empire State Buildning blev den högsta byggnaden (1931). Företaget Walter Chrysler bilföretags huvudkontor huserade i byggnaden och fick därav sitt namn.

Allmänheten
Allmänheten får endast besöka lobbyn, om du inte har bokat tid med någon på en av de 77 våningarna. Väggarna och taken består av afrikanskimporterat marmor prydda med fresker av byggjobbare ifärd med att resa spiran. Hissarna är gjorda i imponerande trä.

Chrysler Building New York

Vart ser jag byggnaden bäst?
Ifrån 42nd Street vid Grand Central kan du se byggnaden bra och också om du besöker byggnaden "SUMMIT One Vanderbilt" observationsdäck. Byggnaden kännetecknas med av sitt fina torn.

Kuriosa!
Sommaren 2005 gick New Yorks skyskrapsmusem ut med en fråga till hundra arkitekter, byggnadsarbetare, kritiker, ingenjörer, historiker mfl. De ville veta vilka 10 av New Yorks skyskrapor/byggnader de tyckte bäst om - utslaget blev självklart - 90% valde Chrysler Building som sin favorit.

Filminspelningar vid Chrysler Building
Genom åren har flera filmer spelats in runt byggnaden. Dessa filmer det spelats in filmer på platsen. Filmer som: Spider-Man och Men in Black 3 och flera andra.

Chrysler Building
Adress: 405 Lexington Avenue, mellan E 42nd och E 43rd Street.

Köp Go City New York Explorer Pass

GO CITY NEW YORK EXPLORER PASS

Spara upp till 40% på entrépriser!

Det bästa rabattkortet för dig som vill uppleva flera av New Yorks kända sevärdheter. Du betalar ett fast pris för kortet som då gäller för ett visst antal sevärdheter. Välj mellan 2, 3, 4, 5, 6, 7 eller 10 sevärdheter. Alla entrépriser är inkluderat i priset för de antal sevärdheter du köpt.

Mer info om Go City New York Explorer Pass

Fria inträden och sightseeing:

Empire State Building

One World Observatory

Frihetsgudinnan

The Edge

Top of the Rock

Båt- och Bussturer m.m

Karta - Chrysler Building
Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top